Kategorie
 
 
 
 
 

V pyžamu před zabouchlými dveřmi? :)

Ne vzácná situace. Vyjdete z bytu na "otočku" do sklepa / se smetím a po návratu ke dveřím zjistíte že nemáte klíče, resp.kľúče jsou zevnitř ve dveřích, samozřejmě pootočené.Nouzové otevření dveří

Zkoušíte policii, hasiče, ale ti Vám akorát oznámí že pokud není v ohrožení život, nemohou přijít a pokud by i přišli (pokud máte uvnitř hrnec na sporáku a hrozí požár), počítejte spíše s destruktivní cestou otevření dveří (oni se s Vašimi dveřmi velmi "hrát" nebudou).

 

Prvotně zkoušíte se sousedem šprti do dveří. Zde radím a upozorňuji, je velmi nevhodné zkoušet "otevírat" dveře bez speciálního nářadí a zkušeností . Většinou to skončí s ještě větším poškozením dveří, případně neúspěšným pokusem o odvrtání vložky, a to jsou zbytečné náklady, které se při standardním otevření odborníkem nepoškodí.

Rada č.1: Zavolejte odborníka

Firmy specializující se na nouzové otevírání dveří

-mají zaškolených pracovníků a speciální nářadí, díky kterému mají několik alternativ jak bez většího poškození dveře otevřít. S možným drobným škrábancům na dveřích ve falci počítejte, to se může stát i při citlivém pokusu o otevření dveří. V městech Zvolen, Banská Bystrica, Detva se o Vás postaráme, případně kontakt na www.interierdvere.sk

zabouchnutí dveře otevření

 

 

Rada č.2: A jak předcházet dané situaci?

To je klíčová otázka. Je několik alternativ vložek (lidově FABky) a zámků, které Vám pomohou snížit riziko boucháním dveří.

My doporučujeme provedení vložky BSZ tedy s "funkcí proti smyku, kde vložka i při pootočeném klíči zevnitř povolí z opačné strany ovládat klíč a otevřít dveře. Umožňuje to speciální spojka. Jedním příkladem je bezpečnostní vložka ve třetí bezpečnostní třídě 3BT TITAN i6, výborný poměr kvalita / cena.

Vlozka FABky BSZ

 

 

 

To znamená že pokud máte alespoň jeden klíč odložený u rodiny, případně u sousedů kterým důvěřujete J tak máte vyhráno, neboť si poradíte sami. Podobnou alternativou vložky je provedení s knoflíkem zevnitř respektive s olivkou, kde má vložka z vnitřní strany otočný knoflík, tz, zevnitř vůbec nepoužíváte klíč a potočením olivky ovládáte zámek. Jak vidíte na zde uvedené fotografii:

 

Platí stejně jako při funkci BSZ, že víte v jakékoliv poloze otočení olivky zvenku odemknout. Je to velmi praktické iv případě že máte starších rodinných příslušníků, o kterých se staráte a potřebujete mít kdykoli přístup k nim. Provedení bezpečnostní vložky s olivkou umožňuje i výrobce Mul-T-Lock vložka 7x7 v 3BT.

V rámci možnosti zadlabacích zámků je to provedení "s neskosenou střelkou", tz, střelka kterou klikou, resp.kľúčom ovládáte nemá náběžnou zkosenou hranu ale je oboustranně kolmá, tím pádem se dveře nezavřou při samovolném dovření. Vždy je nutné stisknout kliku, případně střelku povolit klíčem. Toto řešení je ale spíše vzácné. V každém případě myslet na prevenci je tomto případě k nezaplacení. Nepříjemné čekání na servis, ve zmíněném pyžamu není záviděníhodná situace J

V případě že Vám někdo nacpal do otvoru vložky cizí předměty nebo se Vám pokazil zámek, je to mírně komplikovanější, vyřešit to samozřejmě víme. Tam je třeba počítat se zvýšenými náklady na nouzové destruktivní otevření, protože otevření dveří již není možné bez poškození jeho částí. Dveře se samozřejmě v drtivé většině nepoškodí. Většinou se musí destruktivní vybrat vložka, někdy se poškodí i vrchní kování, štít. Co jsou výrazně vyšší náklady.

nouzové otevření zamčené dveře

 

Autor: Ing.Radoslav Gerhát,
www.interierdvere.sk tel. tel. prodejna 0948 422 666
08/2017

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze