Kategorie
 
 
 
 
 

Skryté zárubně : Příprava stavebních otvorů a správné načasování

Správné načasování montáže skrytých zárubní je velmi důležité. SKRYTÉ ZÁRUBNĚ se osazují před finální úpravou stěn. Tedy na rozdíl od klasických obložkových zárubní, kde se tyto osazují až po finálním omítnutí/vymalování případně tapetování.

Skrytá zárubňa montážTo je z důvodu doomítnutí profilu zárubně až po její hranu, kde zůstává viditelná minimalistická část, a zárubňový profil který je tím pádem podomítkou/tapetou je SKYTÝ (z toho pramení ten název skryté zárubně).Proto je velmi důležité si správně načasovat montáž skrytých zárubní v rámci návaznosti na ostatní stavební práce.

https://www.dvereprofi.cz/skryte-zarubne/

Pokud ještě nemáte hrubý potěr, je nutné mít označený váhorys (budoucí vzdálenost 100cm on podlahy), aby bylo možno korektně v rámci výšky osadit dané zárubně. Rovněž mají vliv skryté soklové lišty.

Specifický je také potřebný stavební otvor. U typizovaných rozměrů je zapotřebí stavební otvor +120mm k světlosti na šířku. T.z., při lidově 80tkách, tedy 800mm světlosti (průchozí otvor) je nutné připravit stavební otvor 920mm, a na výšku 2030mm.

montaz skryté zarubne SDK

Rozměry na konkrétní provedení je nutné si přesně vyspecifikovat, tyto údaje berte jako orientační – ale v praxi se nám často stává, že stavba má přichystané otvory na klasické zárubně, kde je dlouhodobě zažito +100mm k světlosti, t.z., otvor 900mm při 80tkách, což ale nestačí pro skryté zárubně a mnoho investorů musí dodatečně upravovat stavební otvory.

 


V případě, že máte výpis prvků, klidně nám jej zašlete na naši mailovou adresu info@interierdvere.sk a my Vám připravíme individuální cenovou nabídku, a rovněž Vás usměrníme při přípravě potřebných stavebních otvorů.


Kotvení zárubně je realizováno L profily do čelní stěny otvoru, tyto profily je nutno po osazení zárubně proomítnout. Zárubeň se předsune v rámci hloubky aby lícovala s budoucí povrchovou vrstvou omítky. Proto je nutné před osazením zárubně mít jasně jaký typ (tloušťku, povrch) omítky použijete.


kotvenie skrytá zárubnaDveřní křídla se velmi často objednávají jako tlačná, t.z., otevíravá do zárubně. Je důležité si otevíravost dveří přejít dopředu s architektem (pokud to projektově předem neřešil, např. při individuální rekonstrukci), což je vhodnější než improvizovat na stavbě při samotném zaměření otvorů.

 


Samotnou montáž doporučujeme svěřit zkušeným odborníkům, není to totéž jako montáž klasických obložkových zárubní – je to specifická montáž a vzhledem k přísným kritériím co se tolerancí týká se dá neodbornou montáží pokazit výsledný vzhled, což si určitě nepřejete.

 

Následně už stačí vybrat vhodné kování, kliku. U tohoto typu dveří často zákazníci volí alternativu kliky bez spodní rozety. Jsou již v nabídce běžně kliky SMART, které mají uzamykací přepínač na horní straně kliky. programovatelná klika GK-R8 ONE v provedení nikl perla, nebo černá matná případně ekonomičtější varianta: klika LUCIA PIATTA S QUATTRO HR s hranatou rozetou. smart klucka zamykacia skryte zarubne


V případě jakýchkoli otázek a dotazů nás klidně kontaktujte na tel. 0948 422 666 případně mailem info@dvereprofi.cz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze